2017 Yılı Pamuğun Yılı Oldu. Beyaz Altın Hem Rekoltesi ile Hem de Fiyatı ile Sevindirdi
Başkan Eyyüpoğlu: Çiftçimizin Hakkını Kimse Yedirtmeyiz-Şanlıurfa Ziraat Odası 40 Randıman Pamuğun Fiyatını 3.00 TL Olarak Açıkladı
Şanlıurfa Çiftçi Örgütleri Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Şanlıurfa Ziraat Odasında bir araya gelen bölgede faaliyet gösteren 22 Ziraat Odası Başkanı DEDAŞ ile yaşanan sorunları masaya yatırarak çözülmesini istedi.

Şanlıurfa Ziraat Odasında gerçekleştirilen toplantı ile bölgede faaliyet gösteren 22 ziraat odası başkanı DEDAŞ’ın tarımda kullanılan elektriğe ilişkin uygulamaları ve ücret politikaları eleştirirken, çözüm önerilerini ortaya koydu. Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, TZOB Yönetim Kutulu üyesi M. Cevat Delil ve Şanlıurfa Ziraat Odaları İl koordinasyon Başkanı Hikmet İpar açıklamada bulunarak, yaşanan elektrik kesintilerinin son bulması, ücretlerin düşürülmesi, sulama birlikleri ile yaşanan sorunlardan çiftçilerin sorumlu tutulmaması ve GAP Projesi kapsamında sulama alanlarının genişletilmesi talebinde bulundu.

Elektrik enerjisi ile sulama yaparak tarım faaliyeti yürüten çok sayıda çiftçinin desteklemelerinin  bloke edilmesi, haciz ve elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalması çifti kurumlarının tepkisine neden oldu. Bu kapsamda bölge Ziraat odalarından Şanlıurfa, Mardin, Şırnak Diyarbakır ve Siirt illerinden toplam 22 ziraat Odası Başkanı DEDAŞ’ın çiftçiye yönelik uygulamalarını eleştirerek sorunun çözümüne yönelik önerilerde bulundu.

Yaklaşık iki saat süren toplantı sonunda açıklamada bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurlu Üyesi M. Cevat Delil, Şanlıurfa Ziraat Odaları İl koordinasyon Başkanı Hikmet İpar ve Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya yaşanan elektrik kesintilerinin son bulması, tarımda kullanılan enerji ücretinin düşürülmesi, sulama birlikleri ile yaşanan sorunlardan çiftçilerin sorumlu tutulmaması ve GAP Projesi kapsamında sulama alanlarının genişletilmesi talebinde bulundu.

DELİL: DAHA FAZLA ÜRETİM İÇİN UCUZ ENERJİ GEREKLİ

TZOB Yönetim Kurulu üyesi M. Cevat Delil tarımda uygulanan enerji politikaları nedeniyle çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını ve sorunun çözümü için makul bir noktada buluşmak gerektiğini kaydetti. Delil bunun için önce GAP Projesini ardından elektrikte uygulanan yüze 18 ve 5’lik KDV’nin kaldırılmasını işaret etti.

Delil, ‘TZOB Bölge Başkanlığı olarak Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinden Ziraat Odaları Başkanlarımız ile özellikle tarımda kullandığımız enerji ile ilgili olarak bir araya geldik. Tarımda kullandığımız enerjinin pahalı olması nedeniyle bu konuyu bir arada görüştük. Daha ucu enerji alarak daha fazla üretim yapmak istiyoruz. Bu kapsamda özellikle GAP kapsamında sulama kanallarının açılmasını talep ediyor. Bu şekilde kalıcı çözüm olacağını düşünüyoruz. Bunun yanında yüzde 18’lik ile yüzde 5’lik KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca konuyu siyasilerimiz ile de görüşerek çözüm yolları arayacağız. DEDAŞ’a bağlı 6 ildeki çiftçi temsilcileri olarak hep birlikte Ankara’ya giderek, Enerji Bakanımız ile Tarım Bakanımıza konuyu arz ederek çiftçinin buradaki mağduriyetinin giderilmesini talep edeceğiz.’ Şekilde konuştu.

İPAR: SORUNLARIMIZ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ ANKARA YOLUNA ÇIKACAK

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Hikmet İpar da açıklamasında sulama birliklerine düzenleme getirilmesini ve sulama birliği üyesi olup halen desteklemesi bloke edilen çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesini vurguladı.

İpar, ‘Bugün DİCLE EDAŞ’ın bölgesine bağlı olan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illerimizin ziraat Odları Başkanları ve Pamuk Birliği Başkanları ile birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Tarımda elektrik enerjisinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle mağduriyetimizi görüşerek çeşitli çözüm önerileri üretmeye çalıştık. Elektrik kesintilerinin çiftçileri nasıl mağdur ettiğini hepimiz biliyoruz, çiftçi desteklemelerine konulan blokelerin halen kaldırılmadığı biliniyor, 2013-2014 sezonunda çiftçinin ödeme yapmasına rağmen borç çıktığı ve borcun icraya gitmesi, dönüm ve sayaç bazındaki elektrik fiyatının halen belirlenmemiş olması, farklı illerde farklı uygulamaların olması hepimizin ortak sorunu olarak önümüzde duruyor. Bu konuları arkadaşlarımız ile birlikte değerlendirdik. Bu konuda TZOB Yönetim Kurulu üyesi Cevat Bey’de yalnız bırakmadı. Kendisine ve toplantıya katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyor. ‘ dedi.

İPAR:  ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ DE VAR

Bölge çiftçisini temsil eden 22 Ziraat Odası Başkanı ile birlikte sorunların yanında çzöüm önerilerini de ortaya koyduklarını kaydeden İpar, GAP Projesi kapsamında sulamaya açılması bekleyen alanlarda çalışmaların bitirilmesinin hayati önem taşıdığını söyledi. İpar açıklamasında ‘Tabi bu konuları konuşurken beraberinde çözüm önerileri de ürettik. Bu çözüm önerilerimiz ile birlikte arkadaşlarımız arasında oluşturacağımız bir komisyon ve milletvekillerimizin desteği ile birlikte ilgili bakanlıklarla görüşeceğiz. Bu kapsamda DEDAŞ ile görüşmeler gerçekleştirip soruna çözüm bulmaya çalışacağız.

Çözüm Önerilemezimiz arasında devletin mutlaka ama mutlaka devletin elektrik ile sulama yapan çiftçiye destek vermesi, vergilerin aşağı çekilmesi, bunla birlikte sulama birliklerine düzelmelerin getirilmesini isteyeceğiz. Sulama birliklerine üye olan çiftçilerimizin halen blokeleri sürmektedir. Öyle ki borcunu ödeyen sulama birliği temsilcileri bile burada mağdur olmuştur. Bütün bunların ana kaynağından çözümünde tek bir yol var o da GAP Projesi kapsamındaki sulama alanlarının sulamaya açılması gerektiğidir. GAP projesinin hayata geçirilmesi bu sorunları çözecektir. Bizler burada ortak hareket ederek Urfa’nın ve Güneydoğu’nun bu sorununu çözüme kavuşturmaya çalışacağız.’ İfadelerine yer verdi.

KAYA: BUGÜN ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK

Şanlıurfa Ziraat Odasının çiftçilerin en önemli sorunu olan elektrik sorununu masaya yatırılmasında ev sahipliği yaparak önemli bir konuya neşter atıldığını kaydeden Kaya, benzer toplantıların aralıklarla yapılmaya devam edeceğini vurguladı. Kaya, ‘Bugün burada toplantımıza katılan tüm çiftçi temsilcisi Ziraat Odaları Başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu toplantı bizler için bir önemli bir başlangıç olmuştur. Ve çiftçilerimizin sorunlarını dile getirmek için zaman zaman Ziraat Odaları olarak sürekli çiftçilerimizin sorunlarını tartışarak çözüm üretmeye çalışacağız. Sorunu çöze bilmek için gerek burada gerekse Ankara’da milletvekillerimiz ve Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik ile birilikte istişarelerimiz sürecektir.’ Dedi.